Medische ingrepen

DAP Het Poppinck uit Warnsveld (Zutphen) legt het uit

Uw hond of kat laten steriliseren is een goede keuze als u later geen nestje wilt. Ook voor de gezondheid van uw dier is sterilisatie een voordeel: uw huisdier vertoont minder ongewenst gedrag en heeft minder kans op het krijgen van melkkliertumoren, suikerziekte of baarmoederontsteking.

Sterilisatie hond

Er is een groot verschil tussen de sterilisatie van een hond en een kat.

 

Bij de kat is het de gewoonte dat we alleen de eierstokken verwijderen en de baarmoeder laten zitten, behalve als de baarmoeder verdikt is of als de kat in het begin van de zwangerschap is.

 

De operatie duurt veel korter dan bij de hond en het wondje op de buik is hoogstens 1,5 cm lang.

 

De kat hoeft niet terug te komen, behalve als er zich complicaties voordoen en dat is zelden.

 

Het liefst opereren we katten die 7 à 8 maanden oud zijn, behalve als er een vlotte meid bij zit die al met 5 maanden krols is en dan nog geven wij er de voorkeur aan om het dier op "de pil" te zetten totdat ze 8 maanden is.

 

Nu is er een tendens in de diergeneeskunde om ook honden op deze wijze te steriliseren, maar daar kleven bezwaren aan die het welzijn van de hond ernstig kunnen schaden.

 

Allereerst moeten wij ons afvragen waarom wij een hond willen laten steriliseren.

 

Hoofdreden is dat de eigenaren de loopsheidperiode als vervelend ervaren voor henzelf: je moet de hond goed in de gaten houden dat ze niet gedekt wordt, je zit met de dagelijkse verschoning van je hond, kortom men wil dit niet.

 

De hormonale cyclus van de hond is ingewikkelder dan bij de kat, omdat door de fokkerij onze huishonden gemiddeld 2 keer per jaar loops worden.

 

In de natuur is dat 1 keer per jaar en dan vaak alleen nog het alfa-teefje.

 

Tot de eerste verschijnselen van de loopsheid is de hond al minstens een maand bezig de loopsheid voor te bereiden.

Gedurende die maand staat de hond al onder invloed van hormonen, dan komt de loopsheid (gemiddeld 3 weken) en daarna het afbouwen van de loopsheid, dat ook gemiddeld een maand duurt, waarna in veel gevallen de hond schijnzwanger begint te worden, d.w.z.: onder invloed van hormonen gaan de melkklieren zwellen en produceren ze op den duur melk van een zodanige kwaliteit, dat zo'n schijnzwangere hond pups van een andere hond groot kan brengen.

 

In die periode zijn de honden wat agressiever, omdat ze het idee hebben dat ze hun pups (die ze niet hebben) moeten verdedigen; ze zijn een beetje geestelijk gestoord.

 

Daar de hond dus 2 keer per jaar loops is, heeft de hond hier dus ook 2 keer per jaar last van.

 

We zien dus dat de hond in wezen bijna 6 maanden per jaar onder invloed staat van hormonen en deze hebben niet alleen invloed op de loopsheidcyclus, maar ook op het slijmvlies van de baarmoeder en die laatste is misschien wel de belangrijkste reden om de hond te laten steriliseren.

 

Als deze situatie zich blijft herhalen in een hondenleven en de hond wordt ouder, dan wordt de kans op een baarmoederontsteking steeds hoger en op den duur komt u met een al wat oudere hond die ziek is en abnormale vaginale afscheiding heeft.

 

De klacht is dan meestal dat de hond "vaker per jaar loops is" : u ziet weliswaar afscheiding, maar deze afscheiding is het gevolg van een baarmoederontsteking en geen afscheiding ten gevolge van loopsheid. En heeft u de pech dat de hond ook nog schijnzwanger is, dan heeft het dier ook nog een verhoogde kans op borstkanker.

 

Nu is er onder een aantal dierenartsen de tendens om teefjes al vóór de eerste loopsheid te steriliseren en daar teken ik grote bezwaren tegen aan.

 

U laat bij uw dochter van 8 jaar toch ook niet de eierstokken verwijderen?

 

Loopsheid is voor een hond essentieel bij de volwassenwording, het is het begin van de pubertijd en dat is een heel belangrijke periode in het leven van een hond, en dat mag je niet verhinderen.

Uit literatuuronderzoek blijkt dat honden die vóór hun eerste loopsheid zijn gesteriliseerd later een verhoogde kans maken op botontkalking, slechte vacht, verhoogde kans op dementie, obesitas en incontinentie.

 

De nieuwe manier van het verwijderen van de eierstokken is middels een kijkoperatie, waarvan de uitvoerders beweren dat dit veiliger is dan de open-buikmethode, minder belastend voor het dier en minder kans op infecties, terwijl juist in de mensengeneeskunde de instrumenten van kijkoperaties een verhoogde kans op infecties geven.

 

Als men een kijkoperatie heeft ondergaan, dan mag je wegens infectiegevaar 6 maanden geen bloed geven aan de bloedtransfusiedienst.

 

Dat het voor de hond minder belastend zou zijn dat betwijfel ik, omdat het gedrag van een hond na een operatie niet te vergelijken is met dat van een mens na een operatie; het meeste last hebben de dieren van de verdoving.

 

Het begrip 'pijn' is bij dieren totaal niet te vergelijken met hoe de mens pijn ervaart, want zie maar eens hoe snel een hond opknapt na een operatie en hoe snel het dier zijn oude leven hervat; zij piekeren niet en hoeven niet in therapie, hoewel er dierenartsen zijn die anders beweren, maar die zijn commercieel bezig.

 

In onze praktijk halen we zowel de eierstokken als de baarmoeder weg, om de kans op een latere baarmoederontsteking waarbij je dan een zieke hond moet opereren te voorkomen.

 

Bij een volwassen hond is aan de buitenkant vaak niet te zien hoe de toestand van het slijmvlies van de baarmoeder is; dit is alleen met microscopisch weefselonderzoek te ontdekken. Een baarmoederontsteking kan aardig uit de hand lopen, zoals te zien is op onderstaande foto, waar we een baarmoeder hebben verwijderd met 3,5 kg. pus erin.

 

Deze hond wilde na een week alweer rennen en zelfs zwemmen, maar dat heeft de eigenaar niet toegestaan.

 

U ziet het: het kan soms een zegen zijn als je weinig hersens hebt.