Woef! Miauw! Koppie krauw!

Mededelingen van de dierenarts uit Warnsveld, Zutphen

Belangrijke informatie voor uw (kleine) huisdieren omtrent medicijnen, nieuwe behandelingen en ziektes willen we u niet onthouden. Op deze pagina vindt u onze laatste mededelingen.

Er is veel misverstand omtrent het vaccineren van honden tegen kennelhoest.

 

Deze infectie is een typische straatinfectie en erg besmettelijk voor andere honden. Waarom het woord "kennel"? Dat komt omdat in kennels (asielen en pensions) veel honden op één plaats zijn gesitueerd, waardoor de infectiedruk erg hoog is. Er zijn twee manieren om de hond te vaccineren: 1ste: via de neusspraymethode en 2e: via een injectie.

 

Voordeel
Neusspraymethode: de hond is binnen 72 uur immuun.

 

Nadelen:


1. De honden vinden deze methode niet leuk en kunnen zich hevig verzetten, waardoor een groot deel van de entstof verloren gaat en de hond niet volledig geënt is. Gevolg is dat de hond dit als een traumatische ervaring ervaart en nog angstiger is bij bezoek aan de dierenarts, die hij toch al wantrouwde.

 

2. De entstof bestaat uit verzwakte levende virussen waardoor de hond door niezen en proesten andere dieren en mensen ziek kan maken. Na de enting is handen wassen dan ook een vereiste. Daarbij komt ook nog, dat het virus dat de kennelhoest veroorzaakt lid is van een familie waartoe ook de veroorzaker van kinkhoest behoort.

 

3. De fabrikant geeft in zijn bijsluiter zelf al aan, dat mensen die hiv-positief zijn of hiertegen behandeld worden 6 uur niet met de hond in aanraking mogen komen nadat deze geënt is. Dit geldt ook voor mensen die een chemokuur ondergaan of mensen met een immuunziekte waarbij prednison gegeven wordt.

 

U zult zich afvragen waarom zo'n product is toegelaten voor gebruik en waarom zoveel dierenartsen dit product gebruiken. Ik zou het niet weten. Het wereldje kennende zal het wel weer om geldelijk gewin gaan en vergeet niet dat achter dit product één van de grootste multinationals staat, en u weet dat er heel wat afgelobbyd wordt achter de schermen. Dit zijn natuurlijk allemaal gissingen en je komt er toch nooit achter. U mag hopen dat u een dierenarts treft die nadenkt.

 

Is er een alternatief? Jazeker. Er is een vaccinatie tegen kennelhoest met dezelfde werking als de neusspraymethode, maar dan één die bestaat uit gedode virussen die geen gevaar voor anderen oplevert. Alleen deze entstof wordt per injectie toegediend zoals de jaarlijkse enting. Tot 2008 was deze entstof toegelaten met een werkingsduur van 1 jaar, evenals de neusspray-enting. Ondanks het feit dan de entstof geen enkele verandering onderging besloot "Den Haag" in 2008 dat de werkingsduur van de entstof naar 3 maanden teruggebracht moest worden, een maatregel die niet de begrijpen is, wat wel meer gebeurt met maatregelen uit "Den Haag". Het vreemde is dat deze maatregel niet geldt voor het buitenland, dus als uw hond is gevaccineerd in het buitenland dan is de werkingsduur 1 jaar en als dezelfde entstof wordt toegepast in Nederland dan is de werkingsduur 3 maanden. Begrijpt u het? Ik niet. Dit is nu een voorbeeld dat een Europese maatregel op zijn plaats zou zijn.

 

De verwarring is derhalve groot. Het gaat hier om twee goedgekeurde vaccins tegen kennelhoest met dezelfde werking, met dezelfde stoffen, waarvan de één levend is en de ander gedood, waarvan de één meer risico inhoudt dan de ander en die werken op hetzelfde werkingsmechanisme in de hond. Het is aan u te kiezen welke enting u voor uw hond wilt hebben.

Contact